Preventie van dementie

Wie de natuur intrekt, gebruikt al zijn zintuigen. We ademen diep in, stappen, bukken en ruiken even aan een bloem. De blaadjes voelen zacht aan. De geur neemt ons mee naar vroeger. Zonder dat u het goed en wel doorheeft, bent u uw kans op dementie preventief aan het verminderen.

 

In Vlaanderen leven naar schatting 100.000 mensen met dementie. Daarvan verblijft bijna 70% thuis. Ruim 30% woont in een woonzorgcentrum of een aangepaste voorziening. Met de toenemende vergrijzing, zullen deze cijfers alleen maar toenemen. Tijd dus om als woon- en zorgcentrum mee te helpen dementie preventief te voorkomen.

 

Risicofactoren

Dementie kan echter niet volledig voorkomen worden. Sommige mensen hebben er meer aanleg voor dan anderen, zij het door erfelijke belasting of door de levensstijl zoals veelvuldig roken en drinken. Ook obesitas kan lijden tot dementie.

 

Sociale en fysieke activiteiten

Geen nood. U kan daar iets aan doen. Sociale en fysieke activiteiten helpen de hersenen te trainen. Door veel te bewegen, ontstaat er een goede doorbloeding van de hersenen en krijgen zij veel zuurstof. Die zuurstof zorgt op zijn beurt voor een betere werking. Sociaal contact helpt eveneens de hersenen te trainen.

 

Door ingrepen in de infrastructuur van WZC Weverbos en WZC De Zilvermolen, krijgen medewerkers meer tijd om met de bewoners contact te hebben. Ook het maaltijdgebeuren zorgt voor meer sociaal contact tussen de bewoners en medewerkers onderling. Het belevingsteam daarentegen staat in voor de fysieke activiteiten zoals uitstappen en beweging van het lichaam.

 

Meer weten?

In de brochure ‘Preventie van dementie’, neemt WZC De Foyer u mee doorheen een waaier aan mogelijkheden om dementie preventief te verminderen. Wij beloven u geen garantie, maar wel een resultaatgerichte, gezonde levensstijl.

 

De brochure is verkrijgbaar aan het onthaal van Residentie Avondsterre, WZC Weverbos en Huize Arion.

U kan ook een exemplaar per post of e-mail ontvangen. Mail uw adres naar ndebuck@wzcdefoyer.be voor uw exemplaar.

Door |2017-12-15T17:52:30+01:00juni 26th, 2013|News|0 Reacties

Heerweg-Zuid 126
9052 Zwijnaarde
09 222 52 88

Jan Van Aelbroecklaan 64
9050 Gentbrugge
09 330 10 01

Heerweg-Zuid 126
9052 Zwijnaarde
09 222 52 89

Jan Van Aelbroecklaan 64
9050 Gentbrugge
09 330 10 01

Kortrijksesteenweg 775
9000 Gent

Sint-Jozef 1 bA
9041 oostakker
tel: 093237810
info@zcglorieux.be